Menu Close

O nama

 

Centar za učenje engleskog jezika i prevođenje Say ABC u Pirotu je 2018. godine otvorio svoja vrata prvim polaznicima, i sada sa ponosom možemo reći da iza sebe ima nekoliko uspešno završenih školskih godina.  Ovog leta vrši upis u školsku 2023/2024. godinu.

Predavač u našem centru je profesor engleskog jezika sa završenim master studijama na Filozofskom

fakultetu u Nišu i radnim iskustvom u državnim osnovnim i srednjim školama u Pirotu. Iskustvo stečeno tokom prethodnih školskih godina je izuzetno dragoceno, kako za našu “tičer”, tako i za polaznike. Pored časova u sklopu redovne nastave na kojima je naučeno mnogo, izuzetno su zanimljive i važne bile i tematske radionice održane u vreme

 popularnih praznika. Zanimljive zato što su polaznici u oktobru nosili kostime i pravili maskembal u školi povodom Noći veštica, zajedničkim snagama su pravili ukrase i ukrašavali školsku novogodišnju jelku u decembru mesecu povodom Nove

godine i Božića, i isto tako u aprilu učili o Uskrsu i išli u potragu za skrivenim čokoladnim jajima u našoj školi. Važne su zato što pružaju

jedinstvenu priliku polaznicima da se upoznaju sa vokabularom koji je usko vezan za ove praznike, a sa kojim se možda ne bi sreli na redovnim časovima.

Ono što nas izdvaja od mnogih jesu zaista male grupe polaznika (od 3 do 5 polaznika za odrasle grupe i od 3 do 8 polaznika za dečije grupe), gde je samo učešće polaznika u nastavi veće, pa tako i posvećenost predavača svakom polazniku pojedinačno. Grupe polaznika formiraju se prvenstveno na osnovu uzrasta, posebno ukoliko se radi o nižim uzrastima, ali i na osnovu procene nivoa znanja. Kako bi se što preciznije procenio nivo znanja nekog polaznika koji je ranije već pohađao neki kurs engleskog jezika, potrebno je da taj polaznik uradi ulazno testiranje. Na osnovu dobijenih rezultata, i uz konsultaciju sa polaznikom ili roditeljem polaznika, zajedno se dogovaramo o programu koji će polaznik pohađati.

 

     Prostor centra Say ABC u Pirotu je osmišljen tako da u potpunosti odgovara potrebama učenika engleskog jezika. Opremljen je inventarom za mlađe i starije polaznike, modernom tehnologijom, kvalitetnim nastavnim materijalom, kao i mnogobrojnim rekvizitima koji se koriste u nastavi.

Dinamika nastave je takva da se časovi za sve grupe organizuju dva puta nedeljno po ustaljenom rasporedu, dok trajanje časa zavisi od uzrasta polaznika u grupi. Tako naši najmlađi polaznici nastavu imaju dva puta nedeljno po 45min, stariji osnovci dva puta po 60min, dok srednjoškolci i odrasli nastavu imaju nedeljno dva puta po 90min. Nastava prati školski kalendar za sve škole, tako da za vreme raspusta nema nastave.

U vreme velikih praznika koji se obeležavaju u zemljama engleskog govornog područja organizuju se već pomenute radionice na temu praznika van nastave, gde polaznici imaju priliku da se upoznaju sa kulturom i običajima ljudi koji u tim zemljama žive, a i da se međusobno druže sa polaznicima iz drugih grupa. To je odlična prilika za polaznike da ispolje svoju kreativnost kroz pesmu, glumu, igru i zabavu.

Svaka grupa polaznika prati određeni program koji je koncipiran tako da polaznici, ukoliko žele, mogu nakon završenog određenog kursa otići na dalju pripremu u pripremni centar, a zatim i polagati odgovarajući Cambridge English ispit. Udžbenici koje koristimo su izdanja najpoznatijih britanskih izdavača – Oxford, Cambridge i Macmillan.

     Na kraju svakog meseca, u zavisnosti od uzrasta polaznika, sami polaznici ili njihovi roditelji dobijaju redovan izveštaj o prisustvu nastavi, kao i o napredovanju u savladavanju engleskog jezika. Na kraju školske godine dobijaju godišnji izveštaj na kojem se vide ostvareni rezultati iz meseca u mesec.

 

 

Svaki kurs traje jednu školsku godinu, odnosno 72 časa. Nakon završenog kursa polaznici polažu završni test, gde na osnovu rezultata sa testa, kao i na osnovu ostvarenog uspeha u toku cele školske godine, dobijaju određeni broj bodova i završnu ocenu, a i sertifikat našeg centra kao dokaz o pohađanju nastave i uspešnom polaganju određenog programa.